Новият наказателен кодекс угоден на всички 12.01 | 13:12

Проектът ще бъде съобразен с позициите на НПО-та и гилдии

От Христина Рафаилова

Новият наказателен кодекс ще влезе в парламента след благословията на неправителствения сектор и отделните гилдии, имащи отношение към него. Това стана ясно от интервюто на правосъдния министър и вицепремиер Зинаида Златанова за БНР. 

Тя информира, че текстовете, смутили отделните браншове, ще бъдат прецизирани. Също така имало 57 страници предложения и становища относно проекта на НК. Според нея някои от тях били много разумни и те ще бъдат публикувани. 

За пореден път тя увери, че текстът, предвиждащ наказание за снимането без разрешение, ще бъде оттеглен. 

Министърът информира, че частта за НПО-тата, в която се предвиждат обвинения за противодържавна дейност също ще "бъде доизпипана".  "За всеки юрист е ясно, че съставът на четирите алинеи касае състояние на военно време, но неизвестно защо те се притесниха", заяви Златанова. 

Вицепремиерът успокои защитниците на животни, че наказанието за жестоко отношение към тях няма да бъде намалявано. 

Златанова отрече да има възражения за срещу  възможността многократно да се освобождава наказателна отговорност като се замести с глоба. "Това е нещо широко използвано по света като инструмент за борба с организираната престъпност", коментира тя.  

Министърът разкритикува гражданския сектор, че бяга от коментари за отпадането на доживотната присъда без право на замяна. 

"Мисля, че ролята на правозащитниците е в известна степен да образоват и да обясняват, защото не на всеки е ясно какво стои зад тези модернизирани текстове.  Аз съм против тази форма на наказание и казах, че зависи колко нашето общество е готово за отмяната му", добави Златанова. 

Златанова заяви, че очаква между първо и второ четене на промените в Наказателния кодекс в Народното събрание да се внасят поправки.

Тя коментира и твърденията, че се бърза с приемането на НК заради  мониторинговия доклад на ЕК. Златанова заяви, че  четири години подготовка на един законопроект не е бързане. 

Във връзка с процедурата по избиране на главен съдебен инспектор, Златанова каза: "Няма толкова директна връзка между предстоящия доклад и това, че изборът се провежда сега, поради фактът, че ние от година нямаме съдебен инспектор, а трябва да имаме", заяви тя. 

Водещи

Най-четени