Новият патриарх: Кръстът е тежък. Когато съм немощен, съм силен 24.02 | 17:05

Патриарх Неофит призова за мир и заяви, че ще се моли за душите на хората

От Ивелина Георгиева

 Новоизбраният патриарх Неофит отправи първото си послание към българския народ. Той призова за мир и заяви, че ще се моли за душите на хората – "да се спасяват от всяко зло и да бъдат честити в техните стремежи, които да постигат с хармонична добрина".

Първата задача на църквата е всички да работят заедно, каза Неофит пред журналисти пред катедралния храм "Св. Александър Невски", след като приключи интронизацията му.

По рано при тържественото си слово той заяви, че като патриарх на нацията ще подкрепя развитието на духовните и учебни заведения, храмовете и читалищата.

Светъл пример за него е покойният патриарх Максим, който Неофит наследява. Заяви, че е убеден в свещената дейност на църковните си събратя и църковните служители.

"Тежък е кръстът, който църквата възлага на скромните ми плещи, но когато съм немощен, тогава съм силен", заяви новият патриарх.

Президентът Росен Плевнелиев се обърна към духовния водач на православните българи и официалните лица в катедралния храм.

Той засвидетелства "искрената си радост" от избора на новия патриарх и софийски митрополит с "респект към тежестта и силата на патриаршеския жезъл, с очакване и надежди всички духовни водачи да работят за вяра в демократичните и християнски ценности и за напредък на нацията".

"С божието благоволение, свободно избран, достоен и мъдър, да пребъде нашият нов патриарх Неофит. Да го приемем в сърцата си, Бог да му даде сили да ни води по правилния път", пожела държавният глава.

"Българската църква е доказала през многовековната ни история колко устрем има и какви ярки измерения намира и над какви чудовищни трудности надделява духовната сила", посочи Плевнелиев. Той припомни, че духовниците са давали сили на народа да защити езика си, свободата си и същността си.

"За българите е незаменима ролята на християнските учители и духовници за съхранението на държавността, на националната духовна сила и идентичност, с участието им в просветни и духовни процеси", изтъкна президентът.

По думите му на българския патриарх днес е отредено "със скромност, посветеност, визия и доброта" да спечели искрената почит на християните и на цялата общественост. Държавният глава очаква от новия духовен водач да допринесе за православното единство, укрепване на вярата и уважение към БПЦ, както и за съхраняването на целостта ѝ.

"Нека гражданската енергия, която виждаме днес по улиците, доведе до повече свобода и доверие. Нека запретнем ръкави и работим за една справедлива държава със солидарно общество", заяви президентът.

Той подчерта, че като държавен глава и православен християнин е мотивиран и твърдо решен да полага усилия да намира пътища и решения, за да може българите да имат "добър и достоен живот", базиран на човешките ценности.

"Бог да пази България", завърши словото си държавният глава.

Водещи

Най-четени