Патриаршеският събор избира новия духовен водач 24.02 | 08:58

Галактион, Неофит или Гавриил ще е следващият патриарх на България

От Диана Цветкова

Православната църква днес ще избере новия духовен водач на България.

След броени часове в катедралния храм "Св. Александър Невски" ще се състои първата от 42 години интронизация на патриарх, след кончината на дядо Максим на 6 ноември.

Точно в 8.29 часа наместник-председателят на Светия синод – варненският и великопреславски митрополит Кирил откри заседанието на Патриаршеския избирателен събор, като призова членовете му да изберат най-достойния за престола.

Гласуването вече започна, след като прозрачната урна, в която се пускат бюлетините беше запечатана в 9.10 часа тази сутрин. Гласува се с бяла бюлетина с официалния знак на Сверия синод. Очаква се вотът да приключи в 11.45 часа.

В Патриаршеския събор участват 138 делегати. Необходими са минимум две трети или 92 гласа, за да бъде избран един от кандидатите. Съборът трябва да посочи наследникът на Максим измежду един от тримата претенденти – ловчанския митрополит Гавриил, русенския Неофит и старозагорския Галактион. Повече за кандидатите може да прочетете тук.

Изборът на тримата митрополити бе тежък и оспорван. Той продължи два дни, като в първия бе избран единствено Галактион, а Неофит и Гавриил бяха излъчени след 26 тура. Старозагорският митрополит Галактион няма да се включи в гласуването поради заболяване.

Светият синод планира изборът на следващия патриарх да бъде факт до 12.00 часа днес. Естествено, възможно е той да се проточи, ако делегатите не успеят да излъчат главата на БПЦ на първия тур.

Когато изборът бъде направен, камбаните на "Александър Невски” ще забият тържествено, а новоизбраният патриарх ще тръгне с литийно шествие към катедралния храм. Там ще се състои интронизацията, като камбаните на храма ще звънят през цялото време на официалната церемония.

Подготовката за избора на нов патриарх не се състои единствено в гласуване. От снощи започнаха молитвите в катедралния храм, като днес още в 5,00 часа бе отслужена Утреня и Божествена Света Литургия. Друга литургия започна точно в 9.00 часа.

Вече са ушити новата зелена мантия и бялата епанокалимавка, които ще облече новоизбраният патриарх. Готови са и патриаршеският жезъл, короната и енголпиите. Размерът на патриаршеската мантия, която бъдещият глава на Българската православна църква ще носи на интронизацията, е среден вариант между трите ръста на тримата митрополити.

Иначе, седмицата, предхождаща днешното заседание на Патриаршеския избирателен събор, не мина без скандали. Изборът на тримата кандидати за патриарх бе оспорван пред Върховния административен съд от обществото "Приятели на православието".

Жалбата обаче не успя да блокира избора на патриарх, след като съдът отказа да я разгледа, като отчете, че според Конституцията църквата е отделена от държавата, актовете ѝ зависят от Устава на БПЦ и не подлежат на административен или съдебен контрол.

Водещи

Най-четени