Новият шеф на следствието: НСлС е в клинична смърт 19.12 | 08:40

"Има доста неравномерно разпределение на делата между следователите", смята Диков

От Кремена Бедерева

Всички показатели в работата на НСлС последните 6 години са влошени. Това обяви в студиото на БНТ Евгени Диков, който бе избран в сряда за директор на националното следствие.

По думите му службата е в клинична смърт. "Има доста неравномерно разпределение на делата между следователите. Включително в един отдел един следовател е натоварен с 15 дела, а друг – само с едно. В градска прокуратура имаше случай, в който от 6 дела в един ден 5 се паднаха на един следовател", смята Диков.

Според него трябва да се изработят едни обективни критерии, които да посочат кои дела би следвало да се възложат на следовател. На практика в момента в следствените отдели към окръжните прокуратури се възлагат дела по преценка на окръжния прокурор.

По думите му извършеният по решение на прокуратурата функционален анализ от широк екип от специалисти, включително външни експерти, показа влошаване на всички показатели в последните шест-седем години. Това е периодът, в който действа новият Наказателнопроцесуален кодекс. В него няма ясно регламентиране на видовете дела, по които трябва да работят следователи, и по-специално следователите в Националната следствена служба, обясни Диков.

"Идеята на ръководството на прокуратурата на Република България е да се създадат обективни критерии, които да бъдат задължителни за съответните окръжни прокурори. Най-добрият вариант е законодателна промяна, но в крайна сметка смятам, че като междинен етап може да бъде едно такова указание за изпълнение от страна на окръжните прокуратури", допълни ръководителят на службата.

Водещи

Най-четени