Новото правителство ще се позабави заради посещение в Германия 23.05 | 14:57

Държавният глава заминава на визита за федералната република

От Христина Рафаилова

Посещение на президента Росен Плевнелиев в Германия се оказа неотложният ангажимент, заради който няма да се състави правителство възможно най-скоро. 

След консултациите при държавния глава лидерът на ДПС Лютви Местан каза, че новият кабинет не може да бъде избран още в понеделник, тъй като държавният глава имал "неотложни ангажименти". 

По време на разговорите с Плевнелиев ДПС, БСП и "Атака" настояха възможно най-бързо правителството да заработи. С тази теза се е съгласил и държавният глава. 

Във федералната република Плевнелиев ще участва в отбелязването на 1150-годишнината от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий в Елванген на 26 май. 

В кметството на града президентът ще открие международна конференция, посветена на 1150 години от създаването на третата европейска писменост и на Великоморавската мисия на свети Кирил и Методий, и ще посети изложбата "В началото бяха буквите". 

В двореца "Аделман" в Елванген държавният глава ще има среща с представители на българските общности от Баден-Вюртемберг и Бавария. В негово присъствие кметовете на градовете Елванген и Троян ще подпишат договор за партньорство.

На 27 май, понеделник, в Щутгарт Росен Плевнелиев ще има срещи с президента на Ландтага на Баден-Вюртемберг Гуидо Волф и с правосъдния министър Райнер Щикелбергер.

Държавният глава ще участва и в кръгла маса с Индустриално-търговската камара на Баден-Вюртемберг и с представители на бизнеса на федералната провинция. 

Водещи

Най-четени