Няма време... за касиране на изборите 22.05 | 12:03

Срокът за подаване на жалбите изтича на 23 май, припомни Лазар Груев

От Кремена Бедерева

Срокът за подаване на жалби за касиране на изборите не е изтекъл, той изтича утре – 23 май, и е седемдневен от обявяването на резултатите от ЦИК. Това коментира във Варна председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев, цитиран от БТА.

Той допълни, че във ВКС до края на вчерашния работен ден е постъпила една жалба от партия "Другата България" и от кандидати за народни представители от тази партия.

Запитан има ли съдебна практика по този въпрос, Груев посочи, че през 2009 или 2010 година е имало обжалване на изборите с искане за касиране от кандидат, но жалбата е била отклонена.

Всеки случай е индивидуален и зависи от мотивите и от аргументите, които са посочени, каза председателят на ВКС. Груев обясни, че в стария закон за избор на народни представители е предвиждано, че искане за касиране на избори може да се подаде чрез органите по чл. 150 от Конституцията – това са президентът, Министерският съвет, двата върховни съда и главният прокурор пред Конституционния съд.

Сега действащата разпоредба на чл. 264 от Изборния кодекс е с друга редакция – тя казва, че изборите може да бъдат оспорени пред тези органи, които могат да сезират Конституционния съд с мотивирано искане, допълни председателят на ВКС.

Водещи

Най-четени