Няма да има горна граница за възраст на автобусите 19.08 | 13:20

По-високите технически критерии обаче ще наложат замяна на старите с по-нови автобуси

От Петя Михайлова

Отпуските на чиновниците вероятно ще наложат удължаване на срока на действие на работната група, натоварена да изработи нови правила за безопасност на автобусните превози, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от БНР.

Министърът увери, че повечето от мерките ще бъдат въведени до края на годината. 

Той заяви, че няма да има горна граница за възраст на автобусите, но по-високи технически критерии ще наложат замяна на старите с по-нови автобуси. Министърът увери, че се работи за прелицензиране на превозвачите без да се създава вакуум на пазара.

"Това, което, общо взето, е прието от всички е да се завишат и то доста сериозно техническите изисквания към транспортните средства, превозващи хора; да се въведат допълнителни изисквания, съобразени с евростандартите, с екологичните стандарти, съответно да се засили предпътния контрол. Ние, както знаете, въвеждаме видеонаблюдението в техническите пунктове. Съответно там също ще бъдат завишени критериите за получаване на лиценз", заяви още той.

Работната група бе създадена след тежката катастрофа на автобус на магистрала "Тракия", при която загинаха девет души.

Преди време превозвачи се обявиха срещу изискването за пределна възраст на автобусите. Според тях дори големите транспортни фирми трудно могат да си позволят закупуване на нови автобуси, чиято цена е над 300 000 евро. Представителите на транспортните фирми заявиха, че проблемът не е във възрастта на автомобилите, а в поддръжката.

Водещи