Превозвачи скочиха срещу въвеждане на пределна възраст за автобусите 05.07 | 12:47

Мерки за сигурност при пътническите превози бяха обсъдени на кръгла маса

От Петя Михайлова

Въвеждането на изискване за пределна възраст на автобусите, за да могат да извършват превоз на пътници, ще затрудни бранша.

Това мнение изрази днес по време на кръгла маса за необходимите мерки, свързани със сигурността на пътническите превози, управителят на превозваческа фирма от Варна Антраник Шакариян, цитиран от БТА.

Според него дори големите транспортни фирми трудно могат да си позволят закупуване на нови автобуси, чиято цена е над 300 000 евро. Други участници в срещата също окачествиха като абсурдно подобно предложение.

Представителите на транспортните фирми смятат, че проблемът не е във възрастта на автомобилите, а в поддръжката. Според превозвачите за подобряването на сигурността е необходим най-вече контрол. Според местната структура на Националния съюз на превозвачите трябва да бъде завишен и да е стриктен контролът към пунктовете за извършване на технически прегледи на автобуси и автомобили.

По време на дебатите се чуха и предложения да бъде въведен режим на регистрация на превозвачите в ДАИ, за да се знае къде са гаражите и сервизът на фирмите.

"Сега има лицензи, но за две трети от фирмите не се знае къде им е базата", коментира Шикариян.

От Съюза на варненските превозвачи пък предложиха като мярка за сигурността на пътническите превози актуализиране на републиканската транспортна схема, съобразено с реалния пътникопоток.

Инициатор на проведената кръгла маса е заместник-председателят на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения Свилен Крайчев.

Водещи

Най-четени