Няма да карат софиянци да си свалят климатиците 23.02 | 19:53

За публичните сгради – паметници на културата обаче ще има ограничения

От iNews.bg

Нито имаме намерение да гоним гражданите за климатиците, нито имаме намерение да предприемаме спешни действия, просто заявих, че започваме работа и по този проблем. Това коментира пред журналисти главният архитект на София Петър Диков.

Вчера бе обявена идеята му климатиците да се премахнат от сградните фасади. Все пак нови привила за поставяне ще има и те ще започнат от публичните сгради. Става въпрос за подреждането и визията на отоплителните уреди. "На всеки гражданин, който върви по софийските улици му е ясно, че хаосът с климатиците е тотален. Целта е да се въведе ред, а не да се тормози някой или да се репресира", каза той.

Според главния столичен архитект е недопустимо да има климатици по сгради, които са паметници на културата или сгради със специфична архитектура. Като положителен пример в това отношение той даде Министерството на здравеопазването, където климатиците са подредени по цялостен проект.

Диков успокои гражданите и че не се предвижда премахване на остъклените балкони. По думите му остъклените балкони трябва да станат част от проектите за саниране.

Водещи

Най-четени