Няма да отнемат златото, открито у фамилия Рашкови 22.05 | 17:46

Според съдиите не може да се отнеме нещо, което не е средство и вещ по престъплението

От Кремена Бедерева

Прокуратурата в Пловдив се отказа от искането си за отнемане в полза на държавата златото, открито в колите на фамилия Рашкови, предаде Радио "Фокус"-Пловдив.

Според съдиите не може да се отнеме нещо, което не е средство и вещ по престъплението, няма основанието за това. Освен това не е ясно дали откритите жълти метали са злато и какъв е техният произход. Всичко това е въпрос на допълнително разследване и друго дело, което все още не е образувано, каза апелативният съдия Галя Георгиева.

Автомобилите, в които са били открити металите, са на двете снахи на Рашкови – единият е собственост на Младенка, която е от Северна България, а другият е взет на лизинг и вноската плащана за него е около 1300 лева на месец. Жълтите метали бяха вкарани в обвинителния акт на прокуратурата като веществени доказателства, но сега става ясно, че те трябва да се изследват.

Днес - 22 май, в залата съдийският състав по делото призова защитника на пострадалите Христо Мишев да уважава съда като институция. "Безкрайно съм възмутена от защитата на пострадалите, че така безотговорно работи против българския съд”, каза съдия Георгиева.

По думите й "този човек, който претендира, че представлява половин Катуница безплатно” не е прочел преписа на експертизите, които били готови от една седмица, като днес обвини безотговорно съда обвини съда, че не е чел обвинението.

Освен това не е направил нищо и не е внесъл жалба и искане за промяна на присъдата, а днес внушава на хората и манипулира с изказвания, като дори си позволява да държи тон на съда, каза още Галя Георгиева.

До месец ще стане ясно дали Пловдивският апелативен съд ще уважи протеста на прокуратурата и жалбата на Симеон Йосифов за промяна на наложеното му наказание от досегашните две инстанции на съда.

Окръжният съд в Пловдив му присъди 17 години лишаване от свобода при първоначален строг режим като го призна за виновен в това, че на 23 септември 2011 г. в село Катуница умишлено е причинил смъртта на 19-годишния Ангел Петров.

Днес промяна на присъдата към по-голяма поискаха и защитниците на пострадалите, без да са подавали писмена жалба за това. По време на съдебното заседание експертите с категоричност заявиха, че Йосифов не е психично болен, не е умствено изостанал и най-вероятно съжалява за това, което се е случило.

Това каза д-р Райна Димитрова, която трябваше да направи психиатрична експертиза за днешното заседание. По думите й Симеон Йосифов е променял показанията си пред съда, тъй като се стреми да се дистанцира от случилото се, като по този начин се надява, че ще получи снизхождение, или пък оневиняване.

От наличните материали по делото няма впечатление, че е възможно друг да е управлявал буса. Самият той твърди още, че за кратко време е бил в безсъзнание и няма спомен за случилото се, но от медицинска гледна точка такова състояние не съществува, каза д-р Димитрова.

iNews припомня, че 9 ноември миналата година полицията и служители на Археологическия музей в Асеновград претърсиха двора на една от къщите на Кирил Рашков в Катуница. Обискът бе по сигнал за укрити злато и антики. Имотът е собственост на дъщерята на Рашков - Събка. На обиска присъстваха съпругата му - Костадинка Рашкова, която обясни на журналистите, че няма представа какво точно се търси.

Семейство Рашкови ще се върне в Катуница, дори къщите им да бъдат съборени, заяви още Костадинка Рашкова. По нейните думи имотите им сазаконни, но част от документите за собственост са унищожени в община Садово.

Семейство Рашкови няма да съди държавата за причинени имуществени щети по време на погрома. В момента те живеели в София от заеми, тъй като сметките на фамилията са запорирани, обясни още съпругата на Кирил Рашков.

На 23 септември в пловдивското село Катуница бус прегази 19-годишно момче, излязло да разходи кучето си. В колата е имало роднини на Кирил Рашков, известен с прозвището си Цар Киро, разказаха очевидци.

Този инцидент доведе до безредици - разгневените жители на селото нахлуха в имотите на Рашкови и подпалиха къщите му. Унищожено беше имущество.

След като страстите утихнаха от Окръжната прокуратура в пловдив започнаха разследване на доходите на фамилията.

Водещи

Най-четени