Няма кухня в детско заведение или училищен стол без нарушения 01.11 | 16:48

Продължават проверките в детските градини и училищата за качеството на храните

От Кремена Бедерева

Проверките в детските градини и столовете за хранене в учебните заведения във връзка с наредбата за качеството на храните продължават. Това каза в Пловдив министърът на земеделието и храните Мирислав Найденов.

Той уточни, че засега се издават само предписания, тъй като все още е в сила гратисният период. Веднага след това ще започнем с прилагането на тежките санкции и затварянето на ДГ и столове и няма да има компромиси, коментира министърът.

По думите му и в момента се издават актове, но за други нарушения, на които се натъкват поверяващите, уточнява още БТА. Гратисният период е до 22 ноември, веднага след това ще започнем с глобите, уточни директорът на местната структура на БАХБ Светозар Василев.

Той обяви, че до момента в Пловдивска област са издадени 64 предписания. По думите му извън наредбата най-честите нарушения са остарели кухненски блокове, домакински уреди и техника, което води до лошо съхраняване на храните.

Няма кухня в детско заведение или училищен стол без нарушения, допълни Василев. Той добави, че някои от директорите са поискали отсрочка до края на годината заради изтичане на договорите с доставчиците.

Новата наредба на МЗХ за изискванията към храните в детски заведения и училищата е в сила от 15 септември 2011 г.

Основната идея за създаването й е да се определят критериите и изискванията, отнасящи се до качеството и безопасността на храните.

Децата трябва да ядат повече плодове и зеленчуци за сметка на тестените, мазни и солени храни, гласи наредбата за здравословно хранене в детските градини и училищата.

В рамките на един месец работна група от държавни експерти и родители ще създаде обща държавна наредба за храненето в училища и детски градини, която ще обедини наредбите, изготвени от Министерството на здравеопазването (МЗ) и Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

В общата наредба за хранене ще бъде забранено децата да консумират млечни продукти със заместители, месните трябва да са само от месо, хлябът и хлебните изделия - само от качествено брашно. Сиренето трябва да е от мляко, млякото да е сурово, а не сухо и всичко да е от естествени продукти.

Водещи