Обама и Борисов се срещат другия месец 20.11 | 09:24

Това ще бъде една от първите срещи на президента с чуждестранен ръководител след преизбирането му

От Кремена Бедерева

Специален съветник на президента Обама по въпросите на контратероризма Джон Бренън предаде покана на президента Обама към министър-председателя на България Бойко Борисов да се срещнат в Белия дом през месец декември 2012 г.

Това ще бъде една от първите срещи на президента Обама с чуждестранен ръководител след преизбирането му за президент.

Това стана ясно след срещата на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов във Вашингтон, който се срещна в Белия дом с Джон Бренън, съобщават от пресцентъра на МВР.

В началото на срещата Цветан Цветанов предаде поздравления от името на министър-председателя Бойко Борисов към президента Барак Обама във връзка с преизбирането му за втори президентски мандат и пожеланията му за успешни нови четири години начело на американската държава и лидер на демократичния свят.

Джон Бренън прие поздравленията и изказа мнение, че администрацията на президента Обама и американският народ като цяло винаги са считали България за важен стратегически съюзник в Европа и света.

По време на срещата продължила необичайните един час и 45 минути министър Цветанов запозна Дж. Бренън с постигнатото от българското правителството в противодействието на организираната престъпност, корупцията и наркотрафика, както и с няколко знакови дела срещу организираната престъпност.

От американска страна беше заявено, че усилията, които се полагат от българското правителство и българските  правоохранителни органи високо се оценяват в САЩ. България може да бъде пример за последователност и настойчивост в тези усилия за много държави от региона.

Цветанов и Бренън обсъдиха конкретни въпроси, свързани с разследването на терористичния акт в Бургас. Беше постигнато взаимно съгласие, че в съвременния глобален свят нито една държава по света не е застрахована срещу подобен тип престъпно деяние.

В тази връзка Джон Бренън изрази много висока оценка за хода на разследването, както и за активната и целенасочена дейност на разследващите органи. Американската страна изрази удовлетвореност, от отличните нива на взаимодействие по случая с американските специални служби.

Според Бренън, при разследване на такъв труден случай, най-доброто средство за постигане на краен успех е доброто и ефективно международно сътрудничество. Не на последно място е и политическата воля на правителството за справяне с подобен род проблеми.

В тази връзка той заяви, че е удовлетворен, че българските правоохранителни органи и МВР в частност имат такъв енергичен лидер като министър Цветан Цветанов, отдаден изцяло на изграждане и утвърждаване на двустранните отношения в правоохранителната сфера.

"Вашата лидерска роля, г-н Цветанов, е ясно видима за нас и правоохранителните и разузнавателни органи на Съединените щати са Ви благодарни за това, което правите".

Водещи

Най-четени