Обвинението срещу Цветанов ще почака 13.05 | 19:33

Бившият МВР шеф нямало да избяга и все някога щял да понесе отговорност

От Христина Рафаилова

Ексвътрешният министър Цветан Цветанов не може да бъде обвинен за незаконното подслушване в МВР в периода от обявяването на изборните резултати от ЦИК до полагането на клетва в парламента. Тази категорична позиция заяви бившият конституционен съдия Любен Корнезов относно твърденията, че прокуратурата може да повдигне обвинение срещу зам.-шефа на ГЕРБ през времето, в което новият парламент все още не се е конституирал. Според него подвеждането на Цветанов под отговорност за момента противоречи на конституцията.

Пред iNews бившият депутат коментира, че в момента, в който гласоподавателите са избрали Цветанов за депутат, той вече има имунитет. Обявяването на решението на ЦИК всъщност само потвърждава волята на хората, каза той.

Бившият конституционен съдия обясни, че депутатският имунитет не идва с полагането на клетвата. Той идвал с избирането на даден кандидат за народен представител. След вота всеки избран вече е със статута на депутат, а полагането на клетвата му дава право да прилага функциите си като такъв, стана ясно от думите му.

Ексдепутатът призова да не се нарушава основният закон заради случая с Цветанов. Той предупреди, че това ще внесе допълнителен хаос във вече напрегнатата обстановка у нас. Корнезов е категоричен, че Цветанов няма да избяга и да се крие и рано или късно той ще понесе отговорност за действията си.  

Водещи

Най-четени