Обвинения срещу шефове на "Литекс Комерс" за организирана престъпна група* 11.05 | 15:57

Според прокуратурата синът на Гриша Ганчев бил част от нея, само че не бил мозъкът ѝ

От Андриян Георгиев

Шестимата задържани вчера (10 май) за данъчни престъпления от бизнеса със захар са обвинени от Спецпрокуратурата като организирана престъпна група. Сред тях е и синът на Гриша Ганчев - Данаил, който се води един от тримата изпълнителни директори на компанията на баща си.

Според прокуратурата обаче организатор на престъпната група е Милко Талев, а не наследникът на империята "Литекс Комерс".

Обвинени са и другите двама изпълнителни директори на "Литекс Комерс" - Камелия Мирчева и Милко Димитров.

В групата били участвали и Ивайло Талев – племенник на Милко Талев, и Тодор Симеонов – управител на едно от включените в престъпната схема търговски дружества, съобщават от специализираната прокуратура.

От събраните до момента доказателства било установено, че групата е действала в периода февруари-март 2012 г.

Според обвинението групата е действала в условията на продължаващо престъпление и е нанесла щети за около 200 хил. лева.

Срещу Гриша Ганчев обаче нямало да бъдат повдигани обвинения на този  етап, като той не е бил разпитван, казаха от Спецпрокуратурата. Оттам не знаели защо тази сутрин Ганчев е бил в сградата на ГДБОП. 

По-рано днес Гриша Ганчев даде показания в ГДБОП. Ганчев определи действията срещу него като "спекулации и кьорфишеци”. Преди разпита Ганчев напълно отрече бизнесът му да е ощетил държавната хазна, като намекна, че "пловдивски, софийски и карнобатски фирми” точели ДДС. Собственикът на "Литекс Комерс” предоставил списък с имената им "на когото трябва”.

Вътрешният министър Цветанов разкри, че е имало намерение за закупуване и внос на захар с голямо съдържание на тежки метали от района на украинската атомна централа в Чернобил. Данни за това били намерени в компютъра на един от задържаните вчера. В електронната му поща имало доказателства за такъв внос, той обаче не е осъществен.

Бизнесменът отхвърли и друг от приписаните му грехове, че над 60 тона захар са открити без документи в склад, свързан с негова дейност.

До момента били разпитани повече от 10 свидетели. Продължавал и анализът на иззетите при вчерашните процесуално-следствени действия документи, както и на информацията, съдържаща се в електронни  носители.

Шестимата са задържани за 72 часа с постановление на  прокурор. Предстои внасяне на искане в Специализирания наказателен съд за налагане на постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража".

____________________________________

*Информацията е актуализирана към 16:45 часа. 

Водещи

Най-четени