Обмислят въвеждане на туристически данък в Трън 07.01 | 14:29

Предвижда се хотелите с категория "една звезда" да плащат 0,60 лв. за нощувка, двузвездните - по 0,80 лв.

От Силвия Стоядинова

Туристически данък да бъде въведен в Трън, предлага кметът на града Станислав Николов. Идеята ще бъде обсъдена на заседание на Общинския съвет в края на месеца.

В граничния край работят два хотела - в общинския център и в с. Ярловци с общо 95 места. Има и няколко къщи за гости. Обект на облагане ще бъдат нощувките в средствата за подслон и местата за настаняване.

Предвижда се хотелите с категория "една звезда" в Трънско да плащат 0,60 лв. за нощувка, двузвездните - по 0,80 лв., а останалите - по 1 лев. Таксата ще бъде въведена от началото на февруари.

Община Трън има амбиция да превърне района в оживена туристическа дестинация. Изготвен е туристически маршрут, който включва музеите на бусинската керамика и на киселото мляко, Трънския манастир "Св. Архангел Михаил" и екопътеката през Ждрелото на река Ерма, която се предвижда да бъде продължена до Погановския манастир в Сърбия.

За осъществяването на идеята общините Трън и Димитровград (Сърбия) кандидатстват по европейска програма за трансгранично сътрудничество.

Водещи

Най-четени