Туристически данък до 1 лв. обединява общините 10.01 | 19:31

За Пловдив увеличението ще е от 20%, въпреки предложенията и за повече

От Елена Коцева

Между 0.5 и 1 лев ще е туристическият данък за хотелите в община Самоков. В момента точният размер се обсъжда от общинската администрация.

Туристическият данък за нощувка в петзвезден хотел ще е 1.00 лв. Данъкът, с който ще се облага една нощувка в останалите хотели в курорта "Боровец", село Говедарци, комплекс "Мальовица" и местността "Гюлечица" ще е 0,80 лв.

За нощувка в хотелите в град Самоков ще се плащат по 0,60 лв. туристически данък, а за останалите населени места в общината - по 0,50 лв.

За също такава стойност на туристическия данък се мисли и в Пловдив. Това означава увеличение от 20%.

Така за обектите с една звезда ще се плаща по 20 стотинки на легло, за две звезди – 40 стотинки, за три – 60 стотинки, за четири – 75 стотинки, а за пет – 1 лев.

Окончателното решение за стойността на новия налог ще бъде на пловдивския кмет Славчо Атанасов, тъй като са представени още две предложения – за скок с 50 % и за 200% увеличение.

В София Съветът по туризъм към столичната община също предлага подобни стойности – до 1 лев. Данъкът да е 60 стотинки за хотел с до 2 звезди, за тризвездните да е 80 стотинки, а за тези с четири и пет звезди да си остане лев. Сега за всички е един лев.

Една от темите на обучението на общините за формирането на бюджета си за 2011 година, което се проведе миналата седмица в София, бе именно свързана с въвеждането на туристически данък.

Водещи

Най-четени