Обмислят промяна в модела на майчинството 09.02 | 18:09

Майката да има възможност да избира между две възможности

От Филипа Тодева

Управляващите обмислят промени в модела на майчинството.

Заместник-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова (ГЕРБ) заяви в Русе, че сегашният модел за майчинството явно не може да удовлетвори всички майки и е нужно да се търси алтернатива.

"Майката трябва да има възможност да избира - или да бъде по-дълго време в майчинство и да получава по-малка сума, или периодът да е по-кратък, но да получава повече пари. Тази тема тепърва ще се дискутира в публичното пространство", каза Ангелова, цитирана от БТА.

До изявлението на депутата се стигна след като майки от няколко български градове се вдигнаха на протест за увеличение на парите, които отпуска държавата.

В София десетки родители се събраха пред парламента с искане за увеличение на детските надбавки.

Евгения Тодорова, член на Инициативния комитет за повече грижи за децата в България предупреди, че ако не бъдат чути исканията им, следващата стъпка на протестиращите майки е изслушване в Европейския парламент.

По всяка вероятност срещата с евродепутатите ще се състои на 5 март. В Бургас протестиращите родители поискаха освен увеличение на парите и подобряване на условията на детските градини, допълва агенция "Фокус".

Част от майките призоват към обвързване на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години с минималната работна заплата, както и увеличение на детски надбавки и получаването им от всички деца, без обвързване с минимален доход на член от семейството.

Част от протестиращите настояват и за промяна в Кодекса на труда, които да дават повече права на работещите майки с деца под 8 години.

Протести на майките се състояха и в Благоевград, Дупница и Пловдив.

Водещи

Най-четени