Образователното министерство може да плаща сметките за парно на СУ 25.10 | 16:34

Ако трябва, ще дотирам Топлофикация специално за университета, но няма да им спре парното, заяви премиерът Бойко Борисов

От Ралица Стоянова

Ако има опасност от "дървена" ваканция в Софийския университет, Министерството на образованието, младежта и науката ще се договори с Топлофикация-София направо да превежда на дружеството дължимите сметки за парно отопление на висшето училище, съобщи ресорният министър Сергей Игнатов.

Той уточни, че в момента има договореност СУ да изплаща сметките си към Топлофикация-София разсрочено. „Ректорът на университета проф. Иван Илчев е казал, че ще има "дървена" ваканция, но мнението на правителството е, че не трябва да има, заяви министър Игнатов“, цитиран от БТА.

До края на 2010 г. вузът иска да получи шест милиона лева, за да оцелее, но анализът на финансистите на МОМН ще бъде представен на кръгла маса следващата неделя, посочи Игнатов. По повод протеста на СУ на 1 ноември министърът заяви, че висшето училище има право да протестира.

„Няма да бъде спряно парното на Софийския университет“, увери по-рано днес премиерът Бойко Борисов. По думите му необходимите средства са осигурени. „Ако трябва, ще дотирам Топлофикация специално за университета, но няма да им спре парното. Да престанат да ходят, да плашат хората и да подскачат, защото не знаят за какво”, заяви премиерът. Борисов посочи, че не го плашат протестите на студентите, но „тази мода трябва да престане”.

Водещи