Спестеното от Народното събрание - за Софийския университет 12.11 | 13:19

Това предложение прави председателят на НС Цецка Цачева

От Елена Коцева

Софийският университет "Св. Климент Охридски" да получи 2 милиона лева, които са спестени от парламента през тази година.

Това предложение в министерски съвет ще внесе председателят на парламента Цецка Цачева. За да стане факт то трябва да бъде одобрено на следващото заседание на правителството.

Според прогнозните отчети към края на октомври от бюджета на Народното събрание са направени икономии на гориво за автопарка на парламента, командировки на депутати и от капиталови разходи.

И за днес бе насрочен протест на студенти и преподаватели от Алма матер. Недоволството на студените е заради липсата на ясна държавна стратегия и заради лошото финансиране на образованието. Пред централната сграда на най-старото висше училище днес се събраха само към стотина души.

Студенти ще се събират всеки ден в 12 часа пред централния вход на университета. Протестът им е безсрочен и ще се изразява в обиколка на сградата на ректората.

Тази вечер в 18 часа в сградата на Ректората ще се проведе дискусия на тема „Защо протестираме?”, в която ще участва деканът на Историческия факултет доц. Пламен Митев. В понеделник отново в 18 часа в Ректората ще се проведе дискусия на същата тема, но с участието на ректора на СУ проф. Иван Илчев.

 

Най-четени