Образувано е досъдебно производство за пожара над Смолян 13.11 | 17:33

Огнената стихия е унищожила 250 дка гора

От iNews.bg

Отменено е бедственото положение в Община Смолян, което беше обявено вчера, заради пожар над квартал "Райково” и в близост до селата Писаница и Хасовица.

Пожарът е потушен напълно, но по думите на кмета още няколко дни терена ще бъде под наблюдение.

Окръжна прокуратура-Смолян образува досъдебно производство за палеж на имущество със значителна стойност с опасност пожарът да се разпростре и върху други имоти, съобщиха от прокуратурата.

На 12 ноември 2015 г. е възникнал пожар в местността Кокара в землището на гр. Смолян, който се е разпространил към съседната местност Поляната. Незабавно са били изпратени екипи на полицията и пожарната за потушаването му, в което са се включили и доброволци.

До момента е установено, че общата площ на засегнатите имоти е 250 дка, които обхващат насаждения от бял и черен бор. Наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура-Смолян е дал указания да се снемат обяснения от очевидци, да бъдат назначени пожаротехническа експертиза, която да установи причините за възникване и механизма на разпространение на пожара, както и лесотехническа и лесооценъчна експертизи за засегнатите имоти и настъпилите вреди.

Ще бъдат изискани документи и за собствеността на засегнатите имоти. 

 

Водещи

Най-четени