Обстановката в страната след обилните валежи се нормализира 02.02 | 09:21

Бедственото положение продължава да е в сила и в 9 села в община Добричка, както и в областите Смолян, Вършец, Девин и Кърджали

От Кремена Бедерева

Втора приливна вълна заля Бургас през нощта. Най-пострадал е квартал "Долно Езерово”, където са наводнени 70 къщи, съобщава bTV.

Бедственото положение продължава да е в сила и в девет села в община Добричка, както и в областите Смолян, Вършец, Девин и Кърджали.

Вероятно ще има изпускане на язовири днес, заяви вътрешният министър Веселин Вучков пред БНР.

Продължават възстановителните работи след вчерашните порои и ураганни ветрове. Лошите метеорологични условия причиниха отново наводнения в много региони на страната и отнеха живота на най-малко трима души.  

1468367

Бургас

Обстановката в област Бургас се нормализира, макар че има отделни населени места с прекъснато електрозахранване: село Габрево, община Поморие, село Емона, община Несебър, село Велика, община Царево. Екипи на ЕВН работят по отстраняване на авариите. Очаква се до обяд проблемите да бъдат решени.

По направлението Варна - Бургас е въведено ограничение единствено между Ахелой и Поморие, като алтернативният маршрут е през Каблешково. Остава затворен и пътят Зидарово - Димчево, община Созопол, обходният път е през село Извор. Затруднено е и движението в района на село Приселци. Затворен остава и пътят Айтос - Провадия.

Пристанище и Летище Бургас са отворени. Няма данни за бедстващи хора. Постъпили са редица сигнали за имуществени щети.

Около 70 къщи са пострадали от втората приливна вълна в бургаския квартал "Долно езерово”. Днес ще се направи оглед на щетите и ще започне изплащането обезщетения. Има места където положението е много сериозно и парите едва ли ще стигнат, заяви пред bTV кметът на квартала Антоанета Манолова.  Тя посочи, че е имало къщи, в които водата е достигала тавана.  Обитатели им са настанени в хотел. Манолова обясни, че проблемът е от землището в близост до квартала и деретата, които  трудно поемат водата от местно езеро.

Добрич

В бедствено положение продължават да бъдат селата Драганово, Опанец, Богдан, Славеево, Поп Григорово, Пчелино, Ново Ботево, Батово, Бранище.

Заради паднал електрически стълб продължава да е без електрозахранване село Батово. Там, както и в селата Приморци и местността "Алмалии" в Добрич, са спрени помпените станции, което е причина за нарушено водоснабдяване на места.

Има наводнени къщи и дворове в селата Славеево, Бранище, Пчелино, Ново Ботево, Богдан, Опанец, Драганово. В село Ново Ботево са евакуирани трима души, 30 туристи аварийно са настанени в хижа в района. В село Карапелит има наводнени 20 дворни места и мази на къщи.

Пътят за село Прилеп е наводнен и непроходим. В село Ново Ботево реката е излязла от коритото си. Количеството на падналия дъжд в засегнатите райони е 64 литра на квадратен метър. В Добрич дъждът спря още във вечерните часове на вчерашния ден.

В област Смолян преливат  реки Черна и Бяла. В Попово в овладяването на ситуацията помагат и  20 военнослужещи.

Най-четени