Обсъждаме енергийни и туристически проекти с Румъния 18.07 | 07:12

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайков е на посещение в Букурещ

От Деляна Петкова

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заминава днес на работно посещение в Букурещ. Визитата е по покана на румънския министър на икономиката, търговията и бизнес средата Йон Аритон, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

По време на разговорите ще бъдат обсъдени развитието на двустранния стокообмен и инвестициите, партньорството в сферата на туризма, както и общи енергийни проекти.

Във фокуса на разговорите ще бъде изграждането на междусистемната газова връзка между двете страни, проекта Набуко, свързването на енергийните системи и обединяването на електроенергийните пазари на България и Румъния.

През 2010 г. България има положително салдо в търговията си с Румъния, което се случва за втори път през последните 10 години.

Стокообменът и износът са се увеличили с 43% спрямо 2009 г., а вносът – с 42 на сто. Изнасяме предимно изделия на черната металургия, нефтени масла, селскостопански машини, храни, медикаменти.

В Румъния са регистрирани над 1 014 дружества с българско участие, сред които "Приста ойл", "Белла България", "Еврохолд България", "Каолин", "Девин". С инвестицията в завода на "Монбат" (13 млн. евро), размерът на българските инвестиции в Румъния надхвърля 50 млн. евро.

Водещи

Най-четени