Обществени съвети ще обсъждат здравето и енергетиката ни 05.04 | 08:45

Ще бъдат предложени конкретни инициативи

От Кремена Бедерева

Общественият съвет по здравеопазване се събира на първо заседание. Консултативният орган бе сформиран в края на миналата седмица с представители на четирите национално представителни пациентски организации и четирите съсловни организации - на лекарите, зъболекарите, медицинските сестри и фармацевтите.

Днес ще бъдат приети правилата за работа, съобщава БНР.

Заседанието, свикано от председателя на Обществения съвет заместник-министър д-р Мирослав Ненков, ще бъде открито от министъра на здравеопазването проф. д-р Николай Петров. На първото заседание на Съвета членовете му ще приемат правилник за неговата работа и дневния ред.

Общественият съвет е съвещателно и консултативно звено към министъра на здравеопазването, което ще дава становище и препоръки относно Стратегията за развитие на здравеопазването и проекти на нормативни актове.

Съветът ще предлага и конкретни инициативи в областта на здравеопазването, както ще наблюдава изпълнението на предприетите действия за развитие на сектора, ще обсъжда постигнатите резултати и ще предлага мерки за подобряване на работата. 

Първото си заседание ще проведе и новосформираният Обществен съвет към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

В съвета влизат представители на енергийни компании, неправителствения сектор, ДКЕВР, МИЕТ, научните среди, синдикатите, гражданското общество и други. Заседанията на Съвета ще се излъчват онлайн.

Водещи

Най-четени