Общественият съвет не бил правителство в сянка 01.03 | 17:09

Това каза президентът Росен Плевнелиев в края на консултациите

От Кремена Бедерева

Служебното правителство чрез Обществения съвет ще даде възможност на всеки да бъде чут. Общественият съвет не е правителство в сянка, то не е и форма на заместител на парламента.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в края на консултациите за създаване на Обществен съвет към служебното правителство, предаде агенция "Фокус”.

"Работя за прогнозируемост, смятам да спазвам Конституцията и законите. Смятам да съм посветен на демократичния процес, който трябва да извървим”, заяви държавният глава.

"Има много причини за тревога, те се виждат днес навсякъде. Посочвам много ясно и давам своето конструктивно отношение. Стабилността трябва да се гарантира. Има много проблеми за решаване, много искания които заливат президентската институция. Ние гарантираме отговорно отношение.

За мен е повече от ясно – един и двама души няма да оправят тази държава. Не бива да очакваме, че 15 души в служебния кабинет ще оправят нещата. Институциите могат да решат проблемите. След като нямаме нефт и газ, трябва да имаме работещи институции”, отбеляза президентът.

"Четем законите, четем Конституцията. Знаем, че трябва да разделим решенията на краткосрочни и дългосрочни, на изпълними и неизпълними. Служебното правителство и президентството ще отворят вратите си за диалог. Протестите сами по себе си са гражданска енергия, която трябва да бъде насочена градивно, да си подредим къщичката.

Служебното правителство и Обществения съвет са една от многото платформи, на които можем да дебатираме. Дебат може да се случи и в университетите, и в браншовите организации”, каза Плевнелиев.

"Обществен съвет ще има, той ще работи по правила и отговорно. Зависи от всички нас да го изпълним със съдържание”, каза още държавният глава.

Президентът не е изпълнителна власт, не е и законодателна власт и аз ще си изпълня много съвестно ангажиментите до последния човек, до последния ден, да бъде чут гласът на всеки, да се структурират правилно процесите и след това всеки да си носи отговорността.

След днешните консултации ще има достатъчно време, тъй като вече знаете, че служебно правителство няма да се случи утре или в другиден, а в следващите две седмици вероятно.

Консултациите бяха излъчвани на живо в интернет страницата на президентството.

Преди тях пред президентството настана суматоха, като десетки протестиращи бяха окупирали сградата с различни искания. До консултациите не бяха допуснати медиите.

Малко след началото на Обществения съвет в 14 часа, Янко Петров, Ангел Славчев и Дончо Дудев излязоха от президентството с думите "С олигарси няма да преговаряме!". Те бяха очевидно недоволни от състава на Обществения съвет, на който Росен Плевнелиев покани 35 представители на граждански и обществени организации.

Те изчетоха декларация, в която заявиха, че не са удовлетворени от развитието на ситуацията. Според тях политическата класа се опитва да манипулира отново българския народ, с цел да се запазят статуквото и монополите.

С протестиращите консултациите напусне и шефът на КНСБ Пламен Константинов. Демонстриращите обаче се разграничиха от синдикалиста.

Най-четени