Ще го бъде ли Обществения съвет към кабинета? 01.03 | 09:20

Протестиращи против да сядат заедно със синдикати. Тренчев иска проверка за досиета

От Диана Цветкова

Представители на протестиращите са против в Обществения съвет, който ще се създаде към бъдещия служебен кабинет да участват представители на синдикатите.

Това заяви организаторът на протестите в Благоевград Людмила Манова пред bTV. Представители на работодателски и граждански организации, синдикатите и протестиращите се събират днес при президента Росен Плевнелиев, за да обсъдят съставянето на органа.

Манова обаче се обяви против идеята да седне на една маса със синдикатите, като се мотивира, че те не са били близо до хората.

"Проблемите на хората не са от вчера. Те се трупат с години. Аз обвинявам синдикатите за бездействието им", категорична бе тя.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев обаче възрази, че явно тя не познава дейността им и припомни стачките в Сопот, протестите на миньорите и на учителите.

Тренчев заяви, че ще се включи в Обществения съвет, само ако синдикатът му даде мандат за това, но поясни, че ще присъства на консултациите. Според него потенциалните членове на съвета трябва да бъдат проверени за принадлежност към бившата Държавна сигурност, за "да е ясно кой с кого е свързан".

Людмила Манова пък възнегодува и срещу принципа, по който са подбрани участниците в днешните консултации, като заяви, че на протестиращите не е била дадена възможност да изберат свои легитимни представители.

Според нея не може представителите на протестиращите да са само 10 срещу 25 представители на други организации. Възрази и срещу факта, че при президента са поканени предимно лидери на протестите в София, докато от провинцията били само тя и Иван Павлов от Варна.

Шефът на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов предложи да се мисли и за създаване на обществени съвети към всяко министерство, които да контролират работата му.

Тома Белев от "Зелени Балкани", който също ще участва в консултациите, изтъкна, че е много по-важно не как ще се сформира Общественият съвет, а какво ще свърши Народното събрание до предсрочните избори.

Най-четени