Общините ще определят цените на такситата 09.02 | 13:56

Допустимите места в такситата се увеличават от 5 на 7

От Георги Георгиев

Общинските съвети ще определят таван на цените за таксиметров превоз. Това решиха депутатите при второ четене на промените в Закона за автомобилните превози, предаде Агенция "Фокус”.

Общинските съвети ще определят максимални цени за таксиметров превоз на пътници за един километър по съответната тарифа, валидни за територията на съответната община. Цените се актуализират най-малко веднъж годишно.

Допустимите места в такситата се увеличават от 5 на 7, решиха още депутатите. За таксита могат да се използват автомобилите с места от типа 6+1.

Специализираните, случайните и превозите за собствена сметка на деца и ученици ще се извършват от водачи, които притежават най-малко 2 години професионален опит като водачи на автобус и са на възраст не по-малко от 25 години. Автобусите, с които се извършват тези превози трябва да имат издадено удостоверение за преминат допълнителен преглед за проверка на оборудването им.

Превозите по автобусни линии се възлагат след проведена процедура по Закона за концесиите или Закона за обществените поръчки, решиха депутатите. Възлагането на концесиите за автобусните линии се синхронизира с регламенти на Европейския съюз.

Досега конкурсите за възлагани по наредба на министъра на транспорта. С поправката се предвижда това да става по Закона за концесиите, за да се прекрати практиката да се провеждат конкурси при дискриминационни критерии.

Когато маршрутът на линия от областните транспортни схеми съвпада с маршрута на линия от републиканската транспортна схема на две или повече спирки, между часовете на тръгване от тези спирки трябва да има интервал.

Превоз на товари за собствена сметка между два пункта на територията на България ще се извършва с моторни превозни средства или състав от пътни превозни средства с допустима максимална маса до 12 тона. Над тази маса лицето, за чиято сметка се извършва превозът, трябва да притежава лиценз за извършване на обществен превоз на товари.

Задължително трябва да се уведомява писмено Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, че се извършва превози за собствена сметка на пътници или товари еднократно, но не по-късно от деня на започването на дейността по извършването на превозите, решиха още депутатите.

Водещи

Най-четени