Обявиха прием на документи за преференциални кредити на пчелари 17.03 | 16:05

Стопаните могат да кандидатстват до 31 юли за заем от фонд „Земеделие“ при 5% лихва по националната програма

От Ростислава Иванова

Кандидатите с подписани договори по мерки Б и Г от Националната програма по пчеларство за 2015 г. вече могат да подават документи за кредити от Държавен фонд "Земеделие”. Това съобщиха от пресцентъра на разплащателната агенция в селското стопанство.

Крайният срок за приемане на заявления за кредитиране е 31 юли 2015 г.. Подаването на документите ще става в областните дирекции на фонда по постоянен адрес на физическите лица или по адрес на регистрация на фирмите.

Кредитите ще са с лихвен процент от 5% на годишна база. Парите ще се отпускат пряко от фонда и ще покриват до 95% от полагащата се безвъзмездна финансова помощ.

Останалите 5% от сумата по договора се осигурява от производителите.

За да получат преференциален кредит обаче те трябва да докажат, че разполагат със средства за съфинансиране на инвестицията със съответните разходооправдателни документи.

Погасяването на кредита и дължимите по него лихви се осъществява еднократно, чрез прихващане на стойността му от одобрената финансова помощ, която пчеларят получава по мерки Б и Г от пчеларската програма. По двете мерки се отпуска помощ за нови кошери, отводки, пчелни майки и препарати за борба срещу вароатозата.

През 2014 г. Фонд "Земеделие” е предоставил 98 кредита по пчеларската програма на обща стойност 419 000 лв.

 

 

Водещи

Най-четени