Ожънати са 25% процента от пшеницата в България 07.07 | 15:37

Очертава се качеството на реколтата да бъде много добро. Към момента средният добив от декар пшеница е около 407 кг.

От Олга Андреева

Двайсет и пет процента от единайсетте милиона декара, засети с пшеница в България, са ожънати. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова. 

Край русенското село Тръстеник тя закри жътвената кампания в община Иваново, която е сред първите общини в областта, приключваща жътвата.

Жени от селото извършиха ритуала "рязане на брада" - вплитане на последните житни класове, които се  прибират в дома, посочва БТА.

Кметът на Тръстеник Валентин Великов обясни, че жътвената кампания е преминала нормално. В землището на селото се обработват 36 000 декара, като една трета от тях са били засети с пшеница. 

По думите на Боянова към момента средният добив от декар пшеница в България е около 407 кг. Очертава се качеството на реколтата да бъде много добро. Очакваме и около 4 млн. тона зърно, каза заместник-министърът. 

По-късно Боянова направи първа копка на Културен център в село Пиргово, който ще се изгради за 2,7 млн. лева по мярка "321" от Програмата за развитие на селските райони, а срокът за неговото завършване е юни 2013 година. 

"По цялата програма усвояването върви много добре - като договаряне сме на 55,7 процента или 3,6 млрд. лева. Разплащането върви към 32 процента, т.е. над 2 млрд. лева", каза Боянова. Тя посочи, че е осигурена допълнителна сума - 280 млн. лева, по тази програма.

Заместник-министърът обясни, че статистиката в управляващия орган показва, че не се усвояват пари за  агроекология. "Причината обаче е, че нямаме подадени заявления", каза Боянова. 

Водещи

Най-четени