Около 160 000 гласа за влизане в парламента 11.04 | 20:50

Имена в избирателните списъци с 1 млн. повече от реалните гласоподаватели

От Кремена Бедерева

Когато едни хора предсказват малък резултат на една партия, защото наистина е малък, хората се отдръпват от тази партия, и резултатът и става още по-малък.

Това каза в интервю за агенция "Фокус” математикът проф. Михаил Константинов, член на борда на директорите на "Информационно обслужване”.

"Получава се една обратна връзка, която унищожава малките партии. Този ефект е известен в социологията”, каза още той.

Според Константинов ефектът от това е ясен - на една партия трябват 2,8% от целия вот и, ако в момента някой дава на малка партия този процент, то тя се клати върху бариерата.

"Дали ще падне от едната или от другата страна, не знаем. Ще решат избирателите на 12 май. Ако й дават 3% на една малка партия, почти сигурно влиза, защото тези 3% са от целия електорален корпус, който е 6 милиона. Като сметнете 3% от 6 милиона, това са 180 000. Ако искате да смятаме с абсолютни числа, за влизане в парламента ще трябват на 12 май около 160 000 гласа”, каза още Константинов.

По негови думи, така е било винаги през последните двадесет и няколко години. "Разбира се, било е и малко по-различно. През 1991 г. гласуваха най-много хора – над 5 милиона души, но след това се колебаят около 4 милиона”, каза още то

Той прогнозира, че в следващия парламент ще влязат общо 5 партии. Първата по големина политическа сила ще има с 15 места повече от втората. Петият играч в Народното събрание щял да бъде движение "България на гражданите" на Меглена Кунева. 

В парламента със сигурност ще бъдат ГЕРБ, БСП, ДПС  и "Атака". 

Математикът подчерта нуждата от въвеждане на активна регистрация за вота. По негови думи в сегашната ситуация, когато това не се прилага, в избирателните списъци "висят" имената на всички българи, пръснати по целия свят, които имат право да гласуват. 

"Броят на имената в избирателните списъци надвишава с повече от 1 милион броя на избирателите в България", заяви Константинов. 

Според него  "мъртви души” не е точен термин, защото повечето са си живи и здрави. "Има и умрели, разбира се. Нали е ясно, че като умрете в чужбина и никой не даде смъртния акт на българските власти, как ще разбере ГРАО, че сте умрял? Няма да разбере и ще си стоите в списъка. Наскоро откриха 600 души – 120-годишни",  каза той и допълни, че тези хора няма как да са живи, в Тибет можело, но не и у нас. 

По негови мнение у нас по-голямата част от "дивотиите" ставали от "мърлявщина", а не умишлено. 

Водещи

Най-четени