Октай Енимехмедов оставил предсмъртно писмо* 20.01 | 11:16

Нападателят на Ахмед Доган нямал намерението да го убива

От Елена Кирилова

Нападателят на Ахмед Доган, Октай Енимехмедов, не е имал намерение да убие бившия лидер на ДПС, заяви директорът на Института по психология в МВР Неделчо Стойчев, предаде агенция "Фокус".

Идеята на мъжа била да направи политически преврат, с който да покаже на Доган, че е време нещата да се променят. 

Енимехмедов е оставил в дома си предсмъртно писмо, тъй като е смятал, че може да загине. То е открито в дома на нападателя. Писмото е адресирано до майка му, а в текста се посочва, че може да загине и се извинява, че няма да може да завърши образованието си. Мъжът твърди, че нападението е лично решение и не е свързано с други хора или мотиви. 

Арестуваният отбелязва, че искал да покаже на обществото, че съществува и трябва да бъде обърнато внимание и на неговото мнение. Пред разследващите извършителят на нападението е обяснил, че искал да покаже какво мисли. 

Стойчев обяснява случая като жажда "за пет минути слава". Идеята била да се разбере, че бившият лидер на Движението за права и свободи не е недосегаем. 

Според Стойчев Енимехмедов описва себе си като патриот, а нападението е за доброто на България. Той счита себе си за човек с висок морал, за честен човек, който е самостоятелен в решенията си. 

От своя страна, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов благодари на всички от Института по психология за работата, тъй като събеседванията с мъжа са продължили до 3 часа тази сутрин. 

По-рано днес (20 януари) стана ясно, че поради естеството на използваните патрони по време на атаката, нападателят на Ахмед Доган няма да бъде обвинен в опит за убийство

*Информацията е актуализирана в 11.33 ч.

Водещи

Най-четени