Омбудсманът препоръча преглед на наредбата за междублоковите пространства 19.01 | 09:54

В наредбата са вписани само задължения на гражданите

От Деляна Петкова

Дали гражданите ще могат да стопанисват добре междублоковите пространства? Нашият омбудсман Константин Пенчев изрази известни съмнения относно изготвената наредба на Столичната община.

В ефира на БНТ той похвали усилията на общината да създаде тази наредба. Но пророкува, че може би в случая ще остане в сила правилото "Чувствай се като у дома си, но не забравяй, че си на гости". Пенчев поясни, че общината не прехвърля собствеността на градинките между блоковете, а прехвърля само отговорностите и стопанисването на съответните етажни собствености. Това е добре – много хора искат да имат градинка, да им е красиво край блока.

"Оттук нататък обаче в проектонаредбата има само задължения – тези собственици нямат право да преотстъпват тези площи  на друг, нямат право да сключват договори за наеми. Това е нормално площта не е тяхна", коментира още Пенчев.

Освен това хората имат и други задължения, които може би няма да могат да поемат – строежът на детска площадка или беседка изисква разрешения и контрол, защото те могат да бъдат и опасни. Собствениците нямат право и да опазват градинката си – ако ние правим нещо хубаво, а съседите например го разрушават, нямаме да имаме право да налагаме санкции, както прави общината.

По тази причина препоръката на омбудсмана е да бъде обърнато внимание на взаимодействието между етажната собственост и общината. Не можем да налагаме само задължения на хората и да не им даваме никаква помощ, да нямат никакви права, допълни той.

Това е чужда собственост, които те облагородяват, а няма съдействие от общината.

Водещи

Най-четени