Опасно ли е в сградите да има трафопостове? 17.10 | 11:30

Експерти от Австрия правят оглед на трафопоста, който се предполага, че е гръмнал

От Андриян Георгиев

Експерти от Австрия правят оглед на мястото в жилищния блок в Бургас, където вчера (16 октомври) след предполагаем взрив в трафопост бяха разрушени жилищата на няколко семейства.

Специалистите от Австрия са дошли по покана на EVN. Електроразпределителното дружество вчера обяви, че ще ги покани за независима експертиза за причините за произшествието. От EVN посочиха, че трафопостът или трансформатора в блока не се бил взривил, защото нямало следи от взрив по него.  

Друга група от български специалисти също ще направи оглед, за да даде мнение по казуса.

Междувременно стана ясно, че у нас има 2411 трафопоста в или близо до жилища. ГЕРБ обявиха вчера, че още тази седмица ще внесат промени в законодателството, които да изискват изнасянето на трафопостовете от жилищата. Освен тази мярка, необходимо било и извършването на анализ на състоянието на външните трафопостове от жилищните сгради, казаха още от ГЕРБ. Според тях в закона трябвало да се наложат санкции за електроразпределителните дружества, които не изпълняват задължението за изнасяне на трафопостовете.

Семейство от столичния кв. "Бъкстон" също живее в непосредствена близост до трафопост, намиращ се точно до спалнята им, като шумът от съоръжението се чува. Доц. Валентин Колев от Техническия университет обаче обясни пред bTV, че нямало пречка в това "съжителство”. Единственият проблем били вибрациите и шума. 

"Точно така звучат всички институции, които гледат собствения си интерес”, заяви Галина Тимова. Тя предположи, че преди взрива в Бургас, отговорните органи също са смятали, че трафопостът е изряден. Този в нейния блок не се заключва. Всеки би могъл да влезе и да прави каквото си иска вътре.  

Водещи