Опасно свлачище застрашава живота на жители и гости на Велико Търново 22.11 | 13:21

Камъните падат от историческия хълм Трапезица

От Теодора Кокаланова

Свлачище застрашава живота на жители и гости на старата столица Велико Търново. Камъните падат от историческия хълм Трапезица. Свлачищният процес е от години, но отскоро е особено интензивен заради археологическите разкопки и дъждовното време. 

Падащите скални късове не само нанасят материални щети на къщите в подножието, но създават и предпоставки за инциденти по пътя, който свързва Търново с курортното село Арбанаси. Ежегодно в този период на годината, жителите на квартала под хълма Трапезица повдигат въпроса със свличащите се камъни върху техните домове.

Причината – дъждовното време в комбинация с неконсервирани археологически разкопки, съобщава TV7. Хълмът Трапезица и пътната инфраструктура под него са държавна собственост. Отговорните институции след поредната жалба планират частично укрепване на рисковите зони.

С продължаващите обилни дъждове обаче, живеещите под хълма Трапезица търновци се молят не само да не се свличат скали, а и минаващата под домовете им река Янтра, да не прелее. 

 

 

Водещи

Най-четени