Оплакваме се по-малко от мобилните оператори 11.05 | 12:33

Подадените тази година жалби са с 50 по-малко от миналата, каза председателят на КРС

От Кремена Бедерева

Намалели са жалбите, които постъпват в Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) срещу мобилните оператори.

"Ако за миналата година са били към 950, то сега са 900, което за мен не е толкова радостно", каза пред журналисти председателят на Комисията за регулирането на съобщенията д-р Веселин Божков, цитиран от Агенция "Фокус”.

Около 55 са жалбите срещу мобилните оператори за надвишаване на кредитния лимит, без уведомяване. Регулаторът е направил проверка и по 10 от тях има наложена санкция на оператора, уточни председателят на КРС.

Божков отбеляза, че в резултат на проведена кръгла маса и дискусия с представителите на изпълнителната власт и потребителските организации от комисията са направили законодателни предложения.

В проекта за изменения на Закона за електронните съобщения са отразени и тези предложения, като сериозни промени има в частта за защита на потребителите, отбеляза Божков.

"Записано е, че увеличаването на кредитния лимит става с изричното съгласие на дадения потребител и операторът е задължен да го спазва”, обясни той.

По думите му в парламента има воля да се реши този проблем и да се защитят интересите на потребителите. "Живеем в 21 век, говорим за гражданско общество, за гражданска култура, всеки от нас е и потребител и затова трябва да си защитаваме интересите”, коментира д-р Божков.

Водещи

Най-четени