Оправдаха обвинените за смъртта на Гергана, премазана от козирка 17.01 | 13:13

22-годишната студентка във Варна загина на 2 януари 2008 г.

От Кремена Бедерева

С особено мнение на съдебен заседател днес - 17 януари, Варненският окръжен съд произнесе оправдателни присъди за седем от подсъдимите по делото за козирката, която се срути на 2 януари 2008 година и уби 22-годишната студентка Гергана Велинова, съобщава БТА.

Обвиняеми по делото бяха арх. Васка Рачева, главен проектант на проекта за промяна на предназначението на обекта от магазин в банков офис, арх. Владимир Рачев, проектант, изработил техническата документация на обекта, Кирил Видолов, проектант на техническия инвестиционен проект, Живко Николов, технически контрол, арх. Наска Люцканова, архитект в район "Одесос", Станка Калчева от фирмата за строителен надзор, Паско Ташков, консултант на строителния надзор.

Срещу тях бяха повдигнати обвинения Гергана Велиноваа немарливо изпълнение на дейност, източник на повишена опасност, което е довело до срутването на козирката и гибелта на момичето.

iNews припомня, че младото момиче бе смазано от козирка на 2 януари 2008 г. 22-годишната Гергана е била родом от Несебър и е учила във Варненския икономически университет.

Разхождайки се из булевард в града, телефонът й звъни, но тя не успява да го вдигне, защото над нея се срутва бетонна козирка и я смазва до смърт.

Видеокамери от двата банкови офиса на бул. "8-и Приморски полк" 80-82 са записали последните минути от живота на студентката.

Веднага след срутването пристигат екипи на "Гражданска защита", а полицаи отцепват района. Един от тях казва на репортер на "24 часа", че жертви няма.

Приятели и състуденти два дни търсят Гергана. Звънят й по телефона, докато батерията му падне. Момчетата обикалят града по цели нощи, проверяват обичайните места, където е ходела. На 4 януари работници на фирма "Хидрострой" доразчистват. Оказва се, че тялото й е под 20-те тона бетон, арматура и сняг.

"Минах покрай срутената козирка 3 минути, след като е паднала. От нея още излизаше пушилка. Това е нелепо - както си вървиш по булеварда на голям град, да те убие козирка. И никой да не потърси има ли отдолу човек. Това го няма и в африканските държави", казва 39-годишният Тодор Тодоров.

Състудентите й и до днес носят цветя на мястото, където малка паметна плоча напомня за загиналата.

Делото за смъртта на Гергана Велинова започна 2 години и 9 месеца след смъртта й. Държавни и общински институции, спасители и разследващи си прехвърляха отговорността кой е виновен.

Година след инцидента районната прокуратура във Варна дори излезе със становище, че никой закон у нас не регламентирал отговорността за разчистването на отломките и за търсенето на човек под развалини, ако не е подаден сигнал предварително.

В крайна сметка прокурор Антоанета Генчева събра доказателства и изправи пред окръжния съд деветима обвинени за смъртта на Гергана.

Първа, без да дочака процеса, за виновна се призна Татяна Николчева. Тя е шеф на фирмата "Валдо 90" ЕООД от София - изпълнител на облицовката на козирката. Бизнес дамата получи условна присъда от 3 години и 3 г. вето да упражнява професията си. Нейната вина е, че фирмата й 7 месеца не изпълнила специален детайл за укрепване на козирката, както било договорено с банката.

Петорна строително-техническа експертиза показва, че две трети от арматурата били ръждясали. Големият сняг помогнал козирката да се счупи като мокра бисквита.

Майката на загиналата - 52-годишната Живка Дюлгерова от Несебър, е лекар. Тя и съпругът й искат от всички обвиняеми 320 хил. лв. кръвнина.

Водещи

Най-четени