Орешарски "бори" младежката безработица с Оланд, Камерън и Меркел 28.06 | 10:00

Мерки за младежката заетост са заложени и в програмата на правителството

От Кремена Бедерева

"Инициативата за младежка заетост” трябва да бъде напълно завършена и оперативна до януари 2014 г., което ще позволи да започне изплащането на първите средства за бенефициентите. Инициативата предвижда предоставяне на средства на държави, чието ниво на младежка безработица е над 25% (в България е 28,3%).

Това съобщават от правителствената информационна служба след срещата на министър-председателя Пламен Орешарски в редовното заседание на Европейския съвет, което се провежда на 27 и 28 юни в Брюксел.

Непосредствено преди началото на заседанието премиерът разговаря с френския президент Франсоа Оланд, с министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън и с германския канцлер Ангела Меркел.

Пламен Орешарски ще вземе участие в конференция, посветена на младежката заетост под патронажа на германския канцлер, на 3 юли т.г. в Берлин. Във фокуса на дискусията на Европейския съвет са именно проблемите на младежката заетост и на финансирането на малките и средните предприятия.

Тези най-актуални теми в дневния ред на ЕС премиерът Орешарски обсъди и по време на срещите си в Брюксел преди седмица с президента на ЕК Жозе Мануел Барозо и с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Мерки за младежката заетост са заложени и в програмата на правителството със стабилизационни и неотложни мерки за подобряване на бизнес средата и качеството на живот в България.

Обсъдени бяха активните действия, които държавите членки с високи нива на младежката безработица трябва да предприемат по отношение на трудовите си пазари и системите за професионално обучение и образование, за облекчаване на данъчната тежест на работната сила и мобилизиране на всички инструменти в подкрепа на младежката заетост.

Ще бъдат използвани възможностите за подкрепа на младежката заетост от Европейския социален фонд, включително за насърчаване на мобилността на младите хора чрез програмата "Твоята първа работа с EURES" за стимулиране на трансграничната заетост и програмата "Еразмус за всички" от януари 2014 г.

Ще бъдат популяризирани качествени стажове и обучения на работното място с приемането на Рамката за  качеството на стажовете в ЕС и Директивата за професионални квалификации. Европейската инвестиционна банка също ще допринесе в борбата с младежката безработица чрез комбиниране на средства от Хоризонт 2020, COSME и структурните фондове.

Тя ще играе основна роля и за финансирането на малките и средните предприятия, които са основният стълб за осигуряване на растеж и заетост в  ЕС. Европейският съвет приветства постигнатото днес споразумение по Многогодишната финансова рамка (2014-2020), което ще позволи своевременното стартиране на програмите от новия програмен период, включително мобилизирането на допълнителни средства, с които да се адресират проблемите, свързани с младежката безработица.

Водещи

Най-четени