Орешарски – новият Агент 007 13.05 | 09:24

Премиерът ще следи и цивилното, и военното разузнаване

От Теодора Кокаланова

Разузнавателен борд ще бъде създаден веднага след европейските избори. По този начин премиерът Пламен Орешарски ще следи всички спецслужби, съобщи в. "Преса".

Първият закон, който депутатите ще гледат по спешност след ваканцията си, ще е за устройство на системата за национална сигурност. В проекта е предвидено създаването на мегаструктура на разузнавателната общност, в която да влизат главният секретар на МВР и шефовете на спецслужбите.

Целта на новата институция, която ще е подчинена на премиера, е да се подобри координацията и взаимодействието между вътрешното министерство, НРС, НСО, военна информация и ДАНС. За сметка на това е отпаднала идеята да се слива в едно цивилното и военното разузнаване.

Бордът ще има две звена – аналитично и Национален център по сигурността. Първото ще обработва постъпващата информация, а второто ще служи за управление при кризи, ще прогнозира и ще предлага конкретни мерки на българския премиер.

Проектът е разработен от екип на МВР и е раздаден на депутатите. Този път управляващите ще гласуват законовите промени в сферата на сигурността поотделно. Първо ще е законът за военното разузнаване, който трябва да мине до лятната ваканция на парламента, съобщи в. "Преса". 

Водещи

Най-четени