Орешарски обсъди серия от щекотливи теми с представители на граждански организаци 09.08 | 18:36

От Елица Елефтерова

Концесиите, монополите, случаите на недобри управленски практики и решение са били сред обсъжданите теми на днешната среща между премиера Пламен Орешарски и представители на граждански организации и протестиращи.

Това заяви премиерът Пламен Орешарски след среща в Министерския съвет с представители на протестиращите, информира БТА. На срещата присъства и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Премиерът съобщи, че са му били зададени много писмени въпроси, които ще бъдат разпределени по министерства за експертен отговор до съответните неправителствени организации.

Спас Колев от "Свободни, можещи и силни" каза, че по време на срещата е станало дума за "забавянето на някои уволнения в стратегически предприятия, агенции, бавене на определени процедури". Общо въпросите са били 76. Били са поставени и въпроси за общуването между всички групи протестиращи.

Колев съобщи, че е била създадена контактна група, която да определя бъдещия дневен ред на срещите с премиера и с другите протестиращи. По думите му на срещата е станало въпрос и за това, че по време на извънредното заседание на Народното събрание се очакват ексцесии и опит за погроми.

"София вече е наясно, че от провинцията се наемат квартири, за да могат бъдат запълнени със съответните ударни бригади", каза Колев. По негови думи вицепремиерът Цветлин Йовчев е заявил, че подчинените структури на МВР и специализираните служби ще осигурят необходимия конституционен ред в България и в частност в столицата. Колев не даде повече подробности за "ударните групи".

Сред другите теми, обсъждани на срещата, които участниците в срещата откроиха, бяха за необходимостта те да бъдат открити за медиите, закриването на звеното за охрана СОД, създаване на Национална геоложка агенция и Държавна минна агенция, които да разработват и проучват подземните богатства, възможностите за сваляне на лихвите по кредитите, за Изборния кодекс и необходимостта от бързата му промяна.

Водещи

Най-четени