Орешарски спира плавното вдигане на възрастта за пенсиониране 30.05 | 08:19

Социалното министерство няма да раздава пари на калпак

От Елица Елефтерова

Спира плавното вдигане на възрастта за пенсиониране и на осигурителния стаж с по 4 месеца на година. Промяната е предвидена в актуализирания вариант на плана "Орешарски", който беше внесен в парламента на 28 май. 

По този начин новото управление се отказва от пенсионната реформа във вида, в който ГЕРБ я започна. Планът на предходното управление започна от 2012 г. и визираше постепенно увеличаване на годините за пенсия заради големите дефицити във фондовете на НОИ, съобщава в. "Стандарт".

Златното швейцарско правило, с което всяка година ще се осъвременяват пенсиите у нас, ще започне да действа от 1 юли 2014 г., става ясно още от плана "Орешарски". Индексирането на парите за старост по това правило бе замразено от 2010 г. заради недостиг на средства в бюджета.

Социалното министерство няма да раздава пари на калпак. Хората на социални помощи ще ги получават единствено ако ходят на курсове по ограмотяване и квалификация. Тази заявка направи новият министър на труда д-р Хасан Адемов, който вече няколко мандата бе депутат от ДПС.

Според него сегашното условие хората на социално подпомагане да вършат по 14 дни в месеца някаква работа към общината не е достатъчно. "Ще следваме принципа - парите на данъкоплатците да попаднат при най-нуждаещите се, които не могат да се справят сами", посочи Адемов.

Първото спешно нещо, което Адемов ще предприеме, е изпълнението на пакета стабилизиращи мерки, обявени в плана "Орешарски". Те са насочени към подпомагане на хората в неравностойно положение да изкарат по-леко зимата.

Предстои да бъдат разработени нови критерии за достъп до енергийни помощи, така че повече хора да се възползват от тях. За 1 септември първолаците, в чиито семейства доходите са под 350 лв. на човек, ще получат еднократна помощ от 310 лв. вместо 150 лв. Друга мярка е вдигането на обезщетението за гледане на дете от 1 до 2-годишна възраст също да стане 310 лв. при 240 лв. сега.

Приоритет на новия социален министър е и връщането на работодателите в тристранката. Те я напуснаха преди месец в знак на несъгласие с законови промени, които ги задължиха да си декларират имотното състояние. Ще въведем и повече стимули за предприемачите, така че по-гъвкаво да се наемат работници, каза още Хасан Адемов.

 

Водещи

Най-четени