Освен за суджука, ще се борим и за ракията като защитено географско указание 27.12 | 18:30

Кипър против приемането на „Горнооряховския суджук”, защото има локум със същото име

От Ивелина Георгиева

Първото защитено българско георгафско указание е "Горнооряховският суджук”, който бе представен днес в Министерството на земеделието и храните.

Процедурата по добиването на статута му е отнела на страната ни 2 години и 8 месеца, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. По думите му подобна процедура се води и по отношение на гроздовата ракия. Според министър Найденов трябва да имаме самочувствие на нация, която дава хубави неща, затова започваме със суджука и ще се борим да защитим гроздовата ракия.

С ракията  ще е по-трудно и процесът на регистрация ще отнеме повече време, тъй като балканските съседи на страната ни също произвеждат подобни напитки, поясни Найденов.

Вписването на "Горнооряховския суджук” като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход означава, че ако някоя друга държава пожелае да прави този продукт, то тя ще трябва да плаща на страната ни за това.

След въвеждането на защитата суджукът ще може да бъде произвеждан само от три фирми в страната, поясни Мирослав Найденов. Другите, които досега са го произвеждали, вече няма да имат това право и ще трябва да сменят технологията и документите си по отношение на продукта.

"Останалите фирми могат да произвеждат суджук, но не Горнооряховски. Те може да правят Търновски суджук”, коментира земеделският министър.

В страната има 360 месопреработвателни предприятия като повече от половината от тях произвеждат "Гоорнооряховски суджук”, каза заместник-директорът на БАБХ д-р Венцеслава Тасева. За да могат фирмите да сменят технологията, документите и наименованието на продукта си е предвиден 20-дневен гратисен период, в който да направят всичко това.

Контролът за качеството на защитеното географско указание ще се извършва от италианска одиторска фирма и Българската агенция по безопасност на храните.

На 26.03.2010г заявлението за продукта е било публикувано в Официалния вестник на ЕС с определен 6 месечен срок за възражения от страна на другите държави членки и трети страни, стана ясно по време на представянето на продукта. В рамките на срока е получено възражение от страна на Кипър, че има данни за съвпадение в наименованието на суджука с кипърски сладкиш-сладък локум. В крайна сметка се е установило, че това са два коренно различни продукта и двете страни са се разбрали.

От българските институции са подали заявление за защитено географско основание на още няколко традиционни български продукта като пастърма, филе ”Елена”, врат ”Тракия” и Панагюрска луканка, съобщи Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите.

Според него нашите продукти ще придобият известност много по-трудно, от колкото защитените географски наименования на Италия, Гърция и др. страни, защото българските емигранти по света са малко на брой и няма да могат да разпространяват продуктите.

Експортът на месна продукти от България е концентриран към регионите на ЕС, където има най-много български емигранти, обясни Кирил Вътев. Към този момент най-засилен е износът за Испания, подчерта той.

Цената на "Горнооряховския суджук” няма да бъде променяна, увериха производителите.

Най-четени