Осеммесечно бебе и 79-годишен дядо разгледаха АЕЦ "Козлодуй" 09.07 | 17:48

Половината от разгледалите централата са били деца и младежи

От Елена Коцева

Осеммесечната Дана Цолова от София и Петър Славков, който е на 79 г., от Монтана, днес се разходиха и разгледаха АЕЦ "Козлодуй".

Общо 451 души са посетили АЕЦ "Козлодуй" в днешния Ден на отворените врати. Половината от разгледалите централата са били деца и младежи.

Атомната електроцентрала е посрещнала посетители от Франция, Кипър, както и от българските градове Враца, Видин, Лом, Пазарджик, Ловеч, Свищов, Велико Търново, Кюстендил, Шумен, Стара Загора, Пловдив, Перник.

Гостите в АЕЦ "Козлодуй" са посетили машинните и командните зали на 440-мегаватовия Втори и 1000-мегаватовия Пети енергоблок и са се запознали с технологията на електропроизводство от ядрена енергия.

В Информационния център на АЕЦ гостите са гледали документални филми и са получили печатни издания с информация за ядрената енергетика и за АЕЦ "Козлодуй". Направени са и демонстрации с противопожарна техника от специалисти от Районното управление "Пожарна безопасност и
защита на населението" - АЕЦ "Козлодуй".

През целия ден желаещите са можели да видят измерване на радиационния гама-фон от мобилната лаборатория на атомната централа.

От началото на 2011 г. АЕЦ "Козлодуй" са посетили 1302 души. Централата организира няколко пъти годишно Ден на отворените врати.

Водещи

Най-четени