Предсрочно пуснаха 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" 31.05 | 17:08

След извършен планов ремонт този месец блокът е включен към електроенергийната система

От Елена Коцева

Петият блок на АЕЦ "Козлодуй" е включен снощи в паралел с електроенергийната система на страната след предсрочно извършен годишен планов ремонт.

След проверка и издадено разрешение на Агенцията за ядрено регулиране, съобщиха от информационния център на атомната централа.

Ремонтът на 1000-мегаватовия реактор е завършен предсрочно за рекордните 37 дни, вместо за предварително планираните 45, допълват от АЕЦ-а. Тези осем дни повече работа на реактора означават 12 млн. лева повече за българската енергетика.

iNews припомня, че след започване на плановия ремонт на 24 април бяха открити пукнатини в 37 от общо 61 защитни тръби (чохли) на пети блок.

В рамките на ремонта успешно са изпълнени планираните дейности, модернизации и профилактика на оборудването. Реакторът на блока е презареден със свежо ядрено гориво за следващата горивна кампания, се посочва в съобщението.

Шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" работи със 100 процента натоварване на мощността си в съответствие със съгласувания с "Електроенергиен системен оператор" ЕАД график за работа на блоковете на атомната електроцентрала.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е поздравил колегите си за добре свършената работа.

Водещи

Най-четени