Осигуриха допълнителни пари за талантливите спортни деца на България 03.09 | 13:25

Предвидени са стипендии за над 65 хил. лв.

От Теодора Кокаланова

Правителството одобри допълнителни средства по бюджетите на общини в размер на 65 475 лв. за изплащане на стипендии на учениците за постигнати успехи в областта на спорта. Те са предвидени в централния бюджет, като част от Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби и с тях ще бъдат осигурени 59 стипендии.

Програмата беше приета през април тази година. Тя предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби. Със стипендии ще бъдат удостоени младите таланти на България, заели призови класирания в национални и международни конкурси, състезания и олимпиади, чрез еднократно финансово подпомагане и едногодишни стипендии.

Реализирането на предвидените мерки ще позволи ранно откриване и насочване на деца с изявени спортни заложби и създаване на спортен резерв. По този начин ще бъдат насърчени и подпомогнати участието и достойното представяне на децата в състезания от държавния и международния спортен календар. 

Мотивацията на учениците ще бъде увеличена и ще бъде създадена положителна нагласа в децата за системни занимания с физически упражнения и спорт и стимул за постигане на спортни резултати. През месец юни бяха отпуснати над 137 хил. лв. за учениците от държавните спортни училища.

 

Най-четени