Осигурява се допълнителна охрана на посолството ни в Иран 01.12 | 13:00

Външните министри на ЕС ще обсъдят допълни мерки срещу Техеран

От Филипа Тодева

България предприема допълнителни мерки за охрана на посолството ни в иранската столица. Информацията потвърди министърът на външните работи Николай Младенов в Брюксел, където се провежда заседание на Съвета по външни работи на ЕС, съобщи БТА.

Младенов увери, че се подхожда много внимателно по отношение на дипломатите ни в Техеран. В този смисъл се очаква външните министри на страните-членки да предприемат общи действия в следващите дни.

Днес ще бъдат обсъдени допълнителни мерки спрямо Иран с оглед на общото безпокойство от ядрената програма на страната. Основна цел е да не се позволи на Иран да използва програмата си за военни цели.

Заседанието на Съвета бе още един повод България да заяви, че не приема идеята за "Европа на две скорости".

Според Младенов най-голямата опасност в ЕС сега е да се поддадем на популисткото виждане, че проблемите на Съюза идват от интеграцията.

На заседанието той ще защитава позицията, че са необходими един по-интегриран ЕС и по-интегрирана икономическа политика.

За нас целта за влизане в еврозоната остава, макар че имаме специално отношение по въпроса за данъчната хармонизация и за въвеждането на евентуални такси върху банковите транзакции.

Николай Младенов добави още, че няма промяна в позицията на Холандия за приемането на България и Румъния в Шенген.

Той определи и като влошаваща се ситуацията в Сирия. В тази връзка днес ще има работен обяд на външните министри от ЕС с генералния секретар на Арабската лига.

И по този въпрос ще се търси консолидирана позиция на Съюза както по отношение на санкции, така и за прекратяване на режима на сирийския президент Башар ал Асад.

Друга тема за дебат ще бъде разширяването на ЕС към Западните Балкани. Нашата позиция е в подкрепа на Черна гора.

Макар след залавянето на ген. Ратко Младич и бившия президент на непризнатата република Сръбска Крайна Зоран Хаджич ЕС да няма повече формални изисквания към Сърбия, от страната се очаква диалог с Прищина.

"Трябва да видим категорично развитие на ситуацията, за да може и Сърбия да напредне с крачка по пътя си към ЕС", категоричен бе министърът. Дали ще подкрепим Македония обаче зависи от спора с Гърция. Коментарът на Младенов е, че Македония следва да покаже, че е добър съсед на всички на Балканите, че изпълнява реформите по пътя си към ЕС и че помага на регионалното сътрудничество.

Водещи

Най-четени