Осъществиха алтернативно водоснабдяване на Рилския водопровод 15.08 | 15:38

Причината е изграждането на ПСПВ "Мала Църква"

От Андриян Георгиев

На 13 август 2011 г. екипи на "Софийска вода", заедно с изпълнителя на проекта по програма ИСПА, са завършили изграждането на Пречиствателна станция за питейни води (ПСПВ) "Мала църква", без да прекъсват водоснабдяването на повече от 22 000 домакинства, съобщават от пресслужбата на водното дружество.

По време на двуседмичните строително-монтажни работи е било включено временно алтернативно захранване на водопровода. Това инженерно решение е позволило включването на новата пречиствателна станция към водоснабдителната система без прекъсване на водоснабдяването и без проблеми с бистротата на доставяната питейна вода до клиентите на "Софийска вода" в териториите, захранвани от Рилския водопровод.

Според графика на изпълнителя за изграждане на ПСПВ "Мала църква" и включването ѝ във водоснабдителната мрежа е било предвидено спиране на водоподаването по Рилския водопровод за период от 72 часа, което е щяло да лиши от питейна вода над 22 000 домакинства в засегнатите южни райони на столицата.

Екипите на "Софийска вода" и изпълнителят на проекта са изградили алтернативно временно захранване от р. Леви Искър. Благодарение на него се е избегнало спирането на водата и са се запазили качествата ѝ, които не били влошени дори и от падналите обилни валежи в средата на миналата седмица.

Проектът за изграждане на ПСПВ "Мала Църква" на Рилския водопровод е част от "Интегриран проект за водния сектор на град София", финансиран от Европейския съюз по програма ИСПА.

Стойността му възлиза над 4 млн. лв. и целта му е да повиши качеството на обслужване на клиентите на "Софийска вода".

Водещи

Най-четени