От 20 до 50 лева глоба за неправилно пресичане 29.01 | 18:09

В рамките на приключилата акция „Скорост“ са засечени над 26 000 нарушители

От iNews.bg

"Пътната полиция" започва акция срещу пешеходците, пресичащи неправилно в населените места, а извън тях продължава контролът по спазването на скоростта. Глобата за неправилно пресичащ пешеходец е от 20 до 50 лв. Това обяви пред журналисти главен инспектор Николай Крушарски от ГДНП, цитиран от БГНЕС.

"Новата полицейска операция е провокирана от анализа на данните за предходната, която приключи преди 2 дни. Установен е висок брой пешеходци, които пресичат неправилно по пътното платно. Заради това от днес до 3 февруари стартира полицейска операция, насочена именно в констатиране и превенция по отношение на пешеходците, пресичащи неправилно, както и на водачите на МПС, които отнемат тяхното предимство”, заяви Крушарски.

Той посочи, ще за 5 дни над 640 са пешеходците, които са пресекли пътното платно на неправилното затова място, като 100 водачи са отнели предимството на пешеходците, пресичащи на пешеходни пътеки.

Глобата за неправилно пресичащ пешеходец е от 20 до 50 лв. като размерът й зависи от вида нарушение, заяви инспектор Крушарски, отговаряйки на въпрос на БГНЕС.

"С 20 лв. се наказва пешеходец, който пресича на нерегламентирано за това място, а по-високата санкция ще му бъде наложена, ако той преминава през заграждения или мантинели, които са разположени на пътното платно. 50 лв. е санкцията за водачите, които отнемат предимство на пешеходци на пешеходна пътека", обясни той.

От думите му стана ясно, че не се наблюдава ръст на тежките инциденти, а през последните два дни няма жертви на пътя.

Той коментира и възникнало, по-рано днес, в столицата ПТП между патрулна кола на СДВР и частен автомобил.

"Все още текат процесуални действия, за да бъде установена вината кой водач е нарушил Закона за движение по пътищата", заяви той и добави, че шофьорът и двамата му спътници са били откарани за преглед в медицинско заведение.

Крушарски даде и повече информация за приключилата им акция в сряда.

"Предната операция приключи преди няколко дни, като установените нарушения за превишена скорост само за 5 дни са над 26 000, като 15 000 от тях са на територията на населените места, останалата част са по извънградските пътища. Над 1200 водачи са установени да шофират моторните превозни средства без да използват обезопасителни колани и системите за сигурност в тях. Над 130 водачи са били с употреба на алкохол, а 73 са шофирали под въздействие на наркотични вещества", отчете инспекторът.

Водещи

Най-четени