От БСП оприличиха Мирослав Найденов на скандалната Мария Антоанета 31.07 | 17:09

Според ръководството на партията хлябът вече е поскъпнал с между 10 -20%

От Ивелина Георгиева

Цинизъм лъха от думите на Мирослав Найденов, че хлябът ще остане най-евтин в Европа и няма да има драстично поскъпване, а само със стотинки. Всъщност става въпрос за поскъпване с между 10-20%, което вече се реализира. Това каза депутатът от БСП Михаил Миков след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Ситуацията с увеличението на хляба, която имаме в момента много напомня за една трагична фигура във френската история Мария Антоанета и нейните пасти, посочи Миков.

"Знаете приказката й за хляба и пастите и знаете как свършва тя", коментира червеният депутат.

В момента правителството упорито бяга от отговора, как ще компенсира доходите на хората, заблуждавайки ги, че това бил най-вкусният хляб в Европа, смятат от БСП.

"Да де, ама тези, които нагъват предимно хляб няма, как да сравняват с други страни, колко е вкусен техният хляб", опроверга твърденията на управляващите Миков.

Вместо да заблуждават хората управляващите трябва да се хванат и да направят основен анализ на ситуацията, препоръча той.

По думите му няма друга жътва по времето, на която житото да е тръгнало от 420 лева и на горе, в тази част на годината. Ситуацията на международните пазари очертава една висока цена на зърното, това респективно ще се пренесе и върху брашното. То в момента се движи между 720 и 780 лева на тон.

Никога не е имало такива ценови равнища от старта на сезона, коментира народният представител. Тези разлики се отразяват в 10-20% поскъпване на цената на хляба.

Освен върху доходите на потребителите, ще бъдат засегнати и доходите на малките производители, които имат много по-големи разходи, включително и транспортни, и завишени цени на енергоносителите.

"Това очертава тежка ситуация за основната храна на българския гражданин, при която правителството пее песнички-приспивни, как ще ядем най-евтиния хляб в Европа и как бил най-вкусен. Това дори и моите малки деца не го вярват", коментира възмутено Миков.

На въпрос от къде знае, за подобно увеличение на насъщния, Миков отговори от: "Магазините, аз ходя по магазините".

Лидерът на БСП Сергей Станишев призова управляващите вече да си ходят, защото не се справят.

"Слава Богу вече се намираме в последната 4-та година от управлението на партията ГЕРБ", въздъхна Станишев.

Според него три години са минали в общи приказки и в жалби за лошото наследство, само че в четвъртата година е време Борисов и управляващата партия да се отчетат.

През тези години в резултат на политиката на управляващите българската икономика е на точката на замръзване. Сринат е малкият и среден бизнес в България и това е резултат от лобиската политика на ГЕРБ. Всяка втора малка и средна фирма в България е пред фалит, посочиха червените.

В резултат на това безработицата в България е безпрецедентно висока и са се появили 400 хил. нови безработни, голяма част от които трайно безработни.

С 3% са се увеличили хората, които живеят на екзистенц минимума в България за последните три месеца, отчете лидерът на партията.

Днес повече от 27% от българите или почти всеки трети се включва в категорията бедност, а 1 млн. души живеят на ръба на бедността.

От ръководството на БСП не пропуснаха да споменат и критиките в доклада на Европейската комисия.

Имаме едно управление, което системно руши демокрацията в България и гази правата на хората, продължи Станишев.

Червените дискутираха и темата за подписката за АЕЦ "Белене", която определиха като безспорен успех за партията и неправителствените организации, които са участвали в нея.

Станишев посочи, че от БСП имат амбицията да се премине към пряка демокрация, защото никой не може да игнорира волята на над 773 хил. български граждани, които са подкрепили подписката и искането за референдум.

Виждаме доста неудачните и жалки реакции от страна на ГЕРБ, те са в шок, така че ще трябва да чуят волята на българските граждани, коментира той.

До днес са прегледани 58 папки с общо 348 хил. вписвания на данни на гражданите. По данни на БСП до този момент е установено, че липсват само 49 подписа от тях.

От тук нататък ни престои много работа за разясняване на българските граждани за плюсовете от този важен икономически проект, подчерта червеният лидер.

Ние не се съмняваме, че управляващите ще се постараят да го саботират, затова сме създали необходимата организация.

Станишев се обърна към всички български граждани с думите: "Ако, който и да е човек, получи позвъняваме, почукване на вратата от МВР и ДАНС, да не се притеснява, а веднага да се обръща към общинските съвети на БСП, техните права ще бъдат защитени от партията".

Съборът на Бузлуджа бе много успешен, с много ясни политически послания, изтъкнаха червените. Не се е разминало без саботаж от страна на управляващата партия, защото в часовете, в които много хора са пътували е имало реорганизация в движението, посочи Станишев.

Голяма част от хората идващи от Северна България е трябвало да минават през южната част на страната, тъй като е бил затворен пътя между Шипка и Бузлуджа, а веднага след приключването на събора, пътят е бил открит.

От Агенция "Пътна инфраструктура" многократно са обяснявали на многобройните обаждания от страна на БСП, че няма никакъв проблем с пътя. Това вероятно е един дребен опит за отмъщение и саботаж от страна на Цветан Цветанов, смята Сергей Станишев.

Водещи

Най-четени