От ЕК одобриха направеното от екоминистерството 20.05 | 20:10

МОСВ е отстранило установените недостатъци за периода до средата на 2009 г.

От Елена Коцева

Министерството на околната среда и водите е изпълнило всички препоръки на Европейската комисия за подобряване на системите за управление и контрол на оперативната програма "Околна среда" (ОПОС).

Това се заявява в писмо от генералния директор на генералната дирекция "Регионална политика" на ЕК Дирк Анер до българските власти, разпространено от пресслужбата на правителството.

От писмото става известно, че МОСВ е изпълнило успешно препоръчаните корективни действия и е отстранило установените недостатъци за периода до средата на 2009 г. с цел контролът върху изпълнението на проектите по ОПОС функционира правилно.

Европейската комисия потвърждава успешното приключване на пълния набор от коригиращи мерки за реформиране на програмата и отчита, че "българските власти са предоставили достатъчно доказателства за разрешаване на проблемната ситуация".

Както по-рано днес заявиха от МОСВ очаква се сериозен ръст на плащанията към бенефициентите, което да доведе до успешното усвояване на средствата по ОП "Околна среда"

До момента са договорени 34% от средствата (около 1 200 000 000 лева) по програмата, като се очаква до края на годината процентът да достигне 47.

Министерство на финансите очаква в най-кратки срокове да получи всички заявени плащания по програмата в размер на 15 млн.евро.

Най-четени