Екооценка за планираните в Черно море проекти 02.05 | 13:34

Това искат от Института за зелена политика относно концесията за търсене на нефт и газ край Силистар

От Миглена Иванова

Предварително изготвяне на екологичен одит на състоянието на Черно море и стратегическа екологична оценка на комбинацията от всички проекти, които се планират за осъществяване в неговата акватория.

Това искат от Института за зелена политика в открито писмо до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков във връзка с концесията за търсене на нефт и газ край Силистар.

От института искат още периодични одити и екологични оценки, така че при евентуални големи промишлени катастрофи причинителите да не могат да оспорят екологичните и здравните проблеми, породени от техните действия и бездействия.

Единствено подобни одити могат да дадат солидни опорни точки в спорове за екологични и социални щети, свързани с обезщетения, наказателни такси и т. н., посочват от института.

В откритото писмо се настоява и за това концесионерът да открие доверителни сметки, в които да се блокират до края на действието на концесиите им реални средства, достатъчни за покриване на началните разходи по ограничаването и отстраняването на най-голямото замърсяване, което е възможно да бъде причинено от техните проекти.

В сметката трябва да се съхраняват и достатъчно пари, за да бъдат платени наказателните такси и всякакви други задължения, които трябва да бъдат покрити от предприемача, както и проектите им да бъдат застраховани до нивата на реалните поражения.

Застраховката е необходима в случаи на аварии и катастрофи, като така пострадалото население ще може да получи адекватно обезщетение, а увредената природа да бъде възстановена.

В писмото до министър Трайков се посочва, че гражданите на крайморските територии на Южното българско Черноморие категорично не желаят да бъдат търсени и добивани нефт и газ в региона.

Миналата седмица обаче срещата с обществеността по въпроса за проучването за нефт и газ е била прекратена след скандал, още повече, че не е била оповестена предварително.

От Института за зелена политика обвиняват администрацията, че работи в интерес на концесионера - "Ледербел БГ", и срещу обществения интерес, като пренебрегва опасността за околната среда и екосистемите на Черно море.

iNews.bg припомня, че в началото на тази година правителството разреши на "Ледербел БГ" да проучва за нефт и газ в Блок 1-14 Силистар.

Впоследствие засегнатите общини заявиха, че ще обжалват решението на Министерския съвет пред Върховния административен съд, като заявиха, че управляващите са действали, без да поискат становището на местните власти.

Кметът на Бургас настоя и за изготвяне на оценка върху въздействието на околната среда преди самото начало на проучванията.

Водещи

Най-четени