От Холивуд искат да платят авторски права на Валя Балканска за открадната „Излел е Дельо хайдутин” 12.06 | 19:45

Песента стана част от саундтрака във филма Tomorrowland с Джордж Клуни

От iNews.bg

Композиторът Томас Бергерсен ще се извини на Валя Балканска за това, че е използвал част от песента "Излел е Дельо хайдутин" във филма Tomorrowland с Джордж Клуни и да заплати авторски права, съобщи БНТ.

Бергерсен опитал да уреди по законен начин използването на песента и изпратил запитване до "Мистерията на българските гласове". Оттам обаче не получил отговор и затова решил, че песента е общодостъпна, защото са минали най-малко 60 години от смъртта на изпълнителя.

В крайна сметка композиторът узнал истината и заявил, че иска лично да се извина на нашия космически глас Валя Балканска.

"За първи път чувам. По-ниска тоналност там. Това не е моят глас. Много народ я изпя, много народ я открадна. За първи път чувам в този аранжимент песента си", обясни Валя Балканска за случая.

От "Музикаутор" обаче подчерта, че Валя Балканска може да търси правата си за използването на песента, ако за саундтрака е използван оригиналния запис на нейния глас. "Излел е Дельо хайдутин" е фолклорна песен, а върху фолклора няма авторски права в цял свят.

В същото време от Министерството на културата обявиха, че ще направят проверка за това дали в холивудския филм е използвана песента на Валя Балканска или част от нея.

"Важно е да припомним, че по принцип фолклорната музика не е обект на авторскоправна защита, защото авторите й са неизвестни и такива произведения могат да се обработват свободно, както и да се използват фрагменти от тях за създаване на нови произведения. Така че в случая няма нарушени авторски права - поради факта, че те не се защитават по закон", посочват от министерството.

Ако се установи, че наистина е било използвано изпълнението на Валя Балканска и тогава ще може да се твърди, че са нарушени нейните сродни права като изпълнител, за целта трябва да се докаже по безспорен начин използването във филма на песента в изпълнение на Валя Балканска, тъй като от това зависи дали тя може да претендира, че правата й са нарушени. Ако е направен обаче изцяло нов запис и в саундтрака на филма не се използва изпълнението на българската певица, то тогава за права не могат да претендират нито изпълнителят, нито продуцентът на звукозаписа, допълват от министерството. 

Водещи

Най-четени